Rollen som medisinsk sakkyndig for Pasientskadenemnda
Pasientskadeordningen ivaretar rettssikkerheten til pasienter, men også til helsepersonell som gjennom ordningen ikke selv blir gjort ansvarlig for det som har skjedd.
Pasientskadenemnda overprøver vedtak fra Norsk pasientskadeerstatning. Sakene gjelder enten avslag på erstatning eller størrelsen på erstatningsbeløpet.
Sakkyndigvurderinger er en del av det medisinske grunnlaget i saksbehandlingen. De kan avgjøre om det som har skjedd utløser et erstatningsansvar etter pasientskadeordningen.
Dette skal du vurdere i en pasientskadesak
Du får et mandat i hver enkelt sak. Mandatet inneholder spørsmål som du skal svare på. Mandatet inneholder i tillegg et felt som du kan bruke til å gi tilleggsopplysninger.
Du skal vurdere om helsehjelpen klageren fikk var i samsvar med vanlig god medisinsk praksis på behandlingstidspunktet. Det betyr at du objektivt skal vurdere den konkrete behandlingen opp mot det som var gjeldende rutiner og medisinsk praksis da behandlingen ble gitt.
Slik skriver du en sakkyndigvurdering
Hvem kan være sakkyndig i pasientskadesaker?
I pasientskadesaker er den sakkyndige for eksempel en lege, tannlege eller annet helsepersonell som gir medisinskfaglige vurderinger av helsehjelp.
Hovedregelen er at den sakkyndige har samme spesialisering som helsepersonellet som utførte helsehjelpen.
Du kan ikke vurdere saker som gjelder behandlingsstedet du jobber ved.
Slik vurderer du din egen habilitet